5. 11. 2011

NORMAN MAILER - OSTRÍ CHLAPCI NETANCUJÚ



1984

Norman Mailer je žiarivým príkladom toho, že za genialitou osobnosti a perfektným literárnym štýlom sa vo väčšine prípadov skrýva jemne povedané psychicky nestály jedinec. Autor viac ako štyridsiatich kníh, scenárista, režisér, dôverne známy vďaka románu Nahí a mŕtvi a Katova pieseň, dvojnásobný držiteľ Pulitzera a mnohých ďalších ocenení toto tvrdenie len a len potvrdzuje. Isý čas strávil vo väzení, rovnako ako na psychiatrii, viac krát dobodal nožničkami svoju ženu, bol 6 krát ženatý a holdoval alkoholu a najmä marihuane. Práve tieto autobiografické črty je možné nájsť v diele Ostrí chlapci netancujú ktoré nepatrí medzi jeho najznámejšie a najospevovanejšie aj keď nie celkom právom. 

Kniha je totiž prepracovaným detektívnym thrillerom, ktorý nie je ošúchaný ako dookola omieľané témy súčasných tvorcov príbehov plných napätia. Nie, vôbec nejde o prílišne prešpekulovanú dejovú líniu, práve naopak, dalo by sa povedať, že je priama a dosť jednoduchá, no spôsob akým je kniha napísaná, ten tvorí inovatívnu zložku, plnú rozporov, odbočiek, ktoré nikdy nenudia a vnútorného napätia hlavného hrdinu. Čo knihu odlišuje od komerčných, primočiarych detektívok je istá dávka Mailerovej psychedélie a večne prítomný mystický opar nevedomosti zrejme spôsobený výparmi psychotropných látok a alkoholu. To dáva knihe punc originality a posúva žáner do nového teritória.

Hlavnou postavou je Tim Madden, ktorý sa 24. deň po tom, čo ho opustila žena zobudí s bolesťou hlavy a totálnym výpadkom. Z predošlej noci si nepamätá zhola nič. O to väčšie zdesenie ho čaká keď zistí, že má na ramene nové tetovanie, na sedadle auta krvavé škvrny, a v tajnej skrýši, v ktorej schováva marihuanu odseknutú ženskú hlavu. Má to však jeden háčik. Tim absolútne netuší čo sa stalo. Stal sa minulú noc vrahom alebo sa stane budúcou obeťou?

Rozuzlenie ponúka kniha plná vrážd, bizarných náhod, drogového ošiaľu a v neposlednom rade sexu. Mailerove opisy sú predostreté bez servítky a tak priamo, že čitateľ miestami neverí vlastným očiam. Tieto naturalistické opisy sú ale v konečnom dôsledku humorným oživením napätej atmosféry. V knihe dokonca nájdete kratučkú úvahu o využívaní adjektív v literatúre a prepožičaný úryvok z diel Johna Updika, ktorý, vtipne a práve za pomoci mnohých adjektív, opisuje ženské lono.

"Práve teraz, napríklad zvažujem v mysli rozdiely medzi Updikovym opisom a skutočnou dierkou, konkrétne tou, na ktorú myslím v tejto chvíli. Patrí Madeleine Falcovej, a keďže sedí vedľa mňa, stačilo by mi vystrieť pravú ruku a dotknúť sa príslušného objektu prstami. Napriek tomu radšej zostanem v jednoduchšom postavení fantazírujúceho spisovateľa. Keďže som nesmierne ctižiadostivý - ktorý začínajúci spisovateľ nie je? - pokúšam sa vyjadriť obsah jej škatuľky čo najvyberanejšími slovami a implantovať svoj malý prozaický útvar na veľkú plochu literatúry."


HODNOTENIE: 4,5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára