10. 8. 2011

ARKADIJ a BORIS STRUGACKIJ - STALKER

1978

Dej tohto diela nás zavedie do tajomnej oblasti pri mestečku Harmond, kde došlo ku stretu s mimozemskou civilizáciou. Táto strážená oblasť sa nazýva Pásmo. Práve tu sa dá objaviť nespočetné množstvo pozoruhodných, no smrteľne nebezpečných úkazov, predmetov a anomálií. Aj vďaka nim sa dá pomocou Pásma veľmi rýchlo zbohatnúť, ale ešte rýchlejšie zomrieť. A tak sa Stalkeri aj za túto cenu noc čo noc vkrádajú do pásma aby vynášali rozličné predmety a následne ich speňažili. V srdci samotného Pásma sa však skrýva čosi viac.

Výnimočné science fiction bratov Strugackovcov, ktoré slúžilo aj ako predloha rovnomennému filmu Andreja Tarkovského z roku 1979.

"Všetky orientačné body súhlasili, ale Redrick nebol spokojný. Dlhoročný inštinkt stalkera kategoricky odmietal absurdnú, neprirodzenú myšlienku prechádzať pomedzi tesne susediace vyvýšeniny. Napokon až tam uvidí čo a ako, tam bude múdrejší. Cesta do doliny viedla cez močarisko, po otvorenom rovnom priestranstve, ktoré sa odtiaľto zdalo bezpečné, ale keď sa Redrick lepšie prizrel, medzi suchými hrbolcami rozoznal akúsi tmavosivú škvrnu. Pozrel na mapu. Bol tam nakreslený krížik a kostrbatými písmenami napísané: Lišiak."

HODNOTENIE: 4/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára