6. 9. 2011

GEORGE ORWELL - 1984

1949

Dielo považované za vrchol anglickej dystopickej literatúry, ktoré nesmie chýbať v knižnici žiadneho zanieteného čitateľa. Autor v temnom, depresívnom no zároveň prudko realistickom príbehu opisuje život v totalitnom režime, ktorý potláča akúkoľvek slobodu myslenia, či konania, v ktorom neustále zúri vojna a represia, v ktorom  aby človek prežil musí sa jednoducho podriadiť "Veľkému bratovi" a plávať s prúdom. Ako dopadne vzbura jednotlivca proti tomuto režimu?

Bravúrny Orwellov román vznikol v roku 1949 a urobil z autora vizionára. Charakteristické znaky režimu opísaného v tomto diele totiž možno vidieť v mnohých represívnych režimoch po celej planéte vrátane toho komunistického. Kniha sa nečíta ľahko, najmä pasáže podrobne popisujúce heslo režimu SLOBODA JE OTROCTVO, VOJNA JE MIER, NEVEDOMOSŤ JE SILA, v ktorých autor ponúka filozofické úvahy o socializme, vojne, brainwashingu atď.

"Byt bol na siedmom podlaží a Winston, tridsaťdeväťročný a s holenným vredom nad pravým členkom, kráčal pomaly a zopárkrát si odpočinul. Na všetkých odpočívadlách zízala naňho zo steny oproti dverám na výťahovej šachte velikánska tvár. Bol to jeden z portrétov namaľovaných tak dôkladne, že vás jeho oči premeriavajú bez ohľadu na to, kam sa pohnete. VEĽKÝ BRAT ŤA POZORUJE, hlásal nápis pod obrazom."

HODNOTENIE: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára