20. 9. 2011

HERMANN HESSE - SIDDHÁRTHA

1922

Máloktorá kniha dokáže čitateľa zasiahnuť s presnosťou otráveného šípu práve tak ako sa to Hermannovi Hessemu svojimi dielami takmer vždy podarí. Presne ako po dočítaní jedinečného Stepného vlka, presne tak vás bude Siddhártov jed sprevádzať ešte niekoľko dní a napĺňať pocitmi osviežujúceho intelektuálneho kúpeľa.

Siddhártha je krátky príbeh s podtitulom indická báseň. Opäť sa stretávame s Hesseho obľúbeným motívom hľadania pravdy a zmyslu života. Tentokrát však spomínaný aspekt prevyšuje najmä hľadanie duchovnej obrody či spirituálnej identity. Celá kniha sa nesie v duchu východnej filozofie a náboženstva ku ktorému sám autor inklinoval a je inšpirovaná svätými knihami Hinduizmu, Buddhizmu a Bhagavad Gitou, manuskriptom, ktorý je základom učenia Krišnu. Už samotný názov Siddhártha znamenajúci "ten kto našiel zmysel života" v sebe nesie skrytý odkaz na Buddhu, ktorého vlastné meno bolo Siddhártha Guatama. Knihu možno vnímať ako pomyselnú vstupnú bránu do východnej filozofie zaodetú plášťom dojemného príbehu hlavného hrdinu.

Ten na ceste k osvieteniu zažíva askézu, bohatstvo a vášnivý život aby sa vrátil opäť k askéze a pochopil, že každý jeden deň, každý jeden zážitok a všetko čo sa mu prihodilo počas svojho života mu pomohlo porozumieť a nadobudnúť životnú skúsenosť. Neodsúdil teda priamo konzumný život a jeho povrchnosť, pretože pochopil, že nie náuka činí človeka múdrym, ale práve empirické zažité skúsenosti sú tým pravým učením a cestou k duchovnému osvieteniu.

"Opak každé pravdy je stejně pravdivý! Totiž tak: Pravdu je možné vyslovit a odít slovy jenom tehdy, je-li jednostranná. Jednostranné je všechno, co múže být myšlenkami myšleno a slovy řečeno, to všechno je jednostranné, vše polovičaté, všechno postrádá celistvost, zaokruhlenost, jednotu. Když vznešený Gautama učil a mluvil o světě, musel jej rozdělit na sansáru a nirvánu, na klam a pravdu, na utrpení a vykoupení. Nelze jinak, není žádne jiné cesty pro toho, kdo chce učit. Ale svět sám, jsoucno kolem nás a v nás není jednostranné."

HODNOTENIE: 4,5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára