29. 9. 2011

TRUMAN CAPOTE - CHLADNOKRVNE

1966

16. novembra 1959 uverejnil New York Times kratučký článok o štvornásobnej vražde v americkom mestečku Holcomb v štáte Kansas. Ten natoľko upútal Trumana Capotea, že sa odhodlal spolu so svojou vernou priateľkou Harper Lee (autorka Pulitzerovou cenou ovenčeného diela "Ako zabiť vtáčka?") vycestovať do Kansasu a osobne zozbierať dostatok materiálu. Tu sa stretával s domácimi obyvateľmi a postupne odkrýval životné osudy obetí, rovnako ako osudy neskorších vrahov. Truman dorazil do Kansasu ako novinár, no prípad ho totálne pohltil a uvedomil si, že dôsledky a psychológia tohto činu nabádajú k rozsiahlejšiemu spracovaniu akým je jednoduchý novinový článok. Ďalším z dôvodov bolo stretnutie s jedným z vrahov Perrym Smithom. Autor nakoniec strávil štyri roky písaním románu, ktorý sám nazýva "non-fiction" čiže nevymyslený román. Dielo sa vlastne stalo vrcholom jeho tvorby a prinieslo mu nemalý zisk či slávu.

Na začiatku knihy sa stretávame s Herbom Clutterom, zanieteným metodistom, rešpektovaným mužom a úspešným farmárom, jeho psychicky chorou ženou Bonnie a ich dcérou Nancy a synom Kenyonom. Autor v tejto časti čitateľa faktograficky zoznamuje s tamojším krajom, jeho obyvateľmi, zvyklosťami a ustáleným kolobehom. Robí to však s absolútnou precíznosťou a dôrazom na každý jeden detail. Rovnako sa na scénu dostáva dvojica bývalých trestancov - Perry Smith a Richard "Dick" Hickock. Stret usporiadanej rodiny a dvoch grázlov končí beštiálnov vraždou, po ktorej zostávajú štyria mŕtvi členovia Clutterovcov.

Vrahovia sú čoskoro dolapení vďaka výpovedi Dickovho bývalého spoluväzňa Floyda Wellsa. Po súdnom pojednávaní porota vyriekne verdikt: smrť. Poprava je mnoho-krát odložená a prípad sa naďalej otvára a vlečie niekoľko rokov. 14. apríla 1965 sú však obaja páchatelia popravení.  

Chaldnokrvne vôbec nemožno nazvať klasickou detektívkou pri ktorej sa čitateľ až dokonca snaží odhaliť vraha. V tomto diele sa totiž autor pokúša odhaliť niečo úplne iné. A to práve pohnútky, ktoré viedli vrahov k takému ohavnému činu. Aké zdesenie vyvolal v dovtedy kľudnom, malom, starosvetskom mestečku. Prečo absolvovali Perry a Dick 1500 kilometrov do Holcombu a zabili bez akéhokoľvek súcitu štvorčlennú rodinu.
Autor ponúka do detailov opísané scenérie prípadu vraždy na strane jednej a rozsiahlu psychologizáciu vnútorných pohnútkov vrahov na strane druhej. 

Ak sa chcete dozvedieť ešte viac ako ponúka kniha, odporúčam film Capote od Benetta Millera. Samotného autora stvárnil brilantný Philip Seymour Hoffman.

"Městečko Holcomb leží vysoko na pšeničních pláních v západním Kansasu, v tom osamělém kraji, kterému ostatní Kansasané říkají "Na výstrkově". Asi sto kilometrú na východ od Coloradské hranice má venkov, díky tvrdé modré obloze a vzduchu čistému jako na poušti, jakousi atmosféru, která spíš připomíná Daleký západ než Středozápad. Místní přízvuk se ježí prérijní nosovkou, huhňavou výslovností kovbojú, a většina mužú tu také nosí úzke texasky, stetson a boty na vysokém podpatku, s úzkou špicí. Krajina je plochá a výhledy rozlehlé, až to budí úžas; koně, stáda dobytka a bíle hrozny elevátorú na obilí, tyčící se púvabně jako řecké chrámy, je vidět dávno předtím, než k nim cestovatel dorazí."


HODNOTENIE: 4/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára