12. 9. 2011

JOHN IRVING - ŠTVRTÁ RUKA

2001

Jedno z novších diel amerického autora známeho najmä vďaka knihe Svet podľa Garpa a držiteľa oscarového ocenenia za scenár k filmu Pravidla muštárne. Román nás zavedie do sveta Patricka Wallingforda, redaktora katastrofických udalostí a neskôr moderátora hlavných správ, fešáka a sexuálne nevybúreného chlapa, prezývaného Leví muž, ktorému počas reportáže v Indii lev odhryzne ruku. Ďalej sa stretávame so svojským doktorom Zajacom špecialistom na chirurgiu ruky, bývalým lakrosovým hráčom, posadnutým odstraňovaním psích výkalov a zanieteným ornitológom, trošku prostoduchým, no oddane milujucím svojho syna. Ďalej pani Clausenová, ktorá sľúbi Leviemu mužovi darcovstvo ruky jej manžela pod jednou podmienkou, že bude môcť ruku navštevovať (a ďalšou skrytou podmienkou, že jej splodí potomka). Plus mnoho ďalších väčšinou ženských postáv, z ktorých takmer každá mala pomer s hlavnou postavou Patrickom.

Nebudem ďalej opisovať dej a všetky zážitky Levieho muža, pretože by to bola pravdupovediac asi veľmi dlhá recenzia. Tu sa však dostávame k mojej hlavnej výhrade tohto diela. Dej knihy nie je nijako extra zamotaný a náročný, kniha sa číta ľahko, ale spôsob akým je napísaná dáva čitateľovi pocit akoby sa topil v oceáne. Často autor predstaví novú postavu, opisuje ju, tá zahrá svoju rolu a bez akéhokoľvek ďalšieho kontextu opúšťa knihu. Postavy sú navyše akosi prvoplánovo vykonštruované za cenu vtipnosti a humorných situácií, no táto návnada sa nejako nedá prehltnúť. Rovnako na mňa pôsobia zvláštne sexuálne scény a excesy hlavného hrdinu. 

Z knihy je miestami cítiť Vonnegutovská satira (kritika spravodajstva a honby za senzáciami), ale ani tá nie je dotiahnutá do konca a tak vyznieva pomerne prázdno. Štýl akým je kniha napísaná naozaj pripomína súčasnú verziu Vonneguta, no postráda práve tú povestnú trefnosť, štipľavú satiru a komplexnosť Vonnegutových diel.

"Čo je?" spýtala sa. Inštinktívne si pritiahla ruku na srdce - na prsia, pomyslel si Wallingford. Spomenul si, ani čo by to bolo včera, ako mu držala kýpeť ruky, keď si naňho sadala v ordinácií doktora Zajaca. "Len som pocítil nejaké bodnutie," odvetil Wallingford. "Zavolaj doktorovi Zajacovi," nástojila pani Clausenová. "Neodkladaj to." Všetko však bolo v poriadku. Doktora Zajaca zjavne rozladilo, že transplantácia ruky prebehla tak hladko.

HODNOTENIE: 3/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára